Eagle Wings slaat zijn vleugels uit over jouw administratie zodat jij je zonder zorgen kan concentreren op de kerntaken van je onderneming.

Thuiswerken met baby, peuter of kleuter : onze tips

Ben jij ook thuis aan het werk met een baby op je schoot en/of een jengelende peuter aan je arm? Makkelijk is anders … Maar we zijn zeker niet alleen en we moeten er allemaal door. Daarom enkele tips voor thuiswerken met baby, peuter of kleuter.

Door de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden zitten heel veel gezinnen nu 7 op 7 thuis met hun kinderen. Vooral voor gezinnen met een baby, peuter en/of kleuter is het een hele uitdaging om én je kindje bezig te houden én dat thuiswerken tot een goed einde te brengen.

En dan hebben we het nog niet over eenoudergezinnen, waar de opdracht ronduit onmogelijk lijkt. Multitasking heeft een heel nieuw level bereikt…

Onze tips om het leefbaar te houden

 • Het motto ‘Slaap als je baby slaapt’, krijgt in tijden van corona een update: ‘Werk als je baby slaapt’. Probeer belangrijke taken te plannen op momenten dat je kindje slaapt. Laat je niet verleiden tot het snel beantwoorden van enkele mails of het plegen van een minder belangrijk telefoontje. Als je baby slaapt, werk je aan de taken die de meeste concentratie vereisen.
 • Heb je een partner en werkt die ook thuis? Maak dan duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: in de voormiddag combineer jij werken met de zorg voor de baby, in de namiddag doet je partner dat. Zo hoef je niet bij elke huilbui of vuile luier uit te maken wie de zorg op zich neemt. Als je dit op voorhand plant, kan je dit ook communiceren met je collega’s en tele-vergaderingen plannen op de momenten dat jij exclusief aan het werk bent.
 • Las rustmomenten in. De momenten waarop je kindje eet kunnen kleine momenten van rust zijn gedurende de dag. Op die momenten gaat je aandacht exclusief naar je kroost en staat je werk eventjes aan de kant. Probeer van deze momenten ook te genieten en niet te denken aan je to-dolijst.
 • Hou bij wanneer je werkt en wanneer niet. Er zijn talrijke online tools waarmee je dit kan doen. Omdat werk en privé met een baby, peuter of kleuter compleet door elkaar lopen, heb je op het eind van de dag misschien het gevoel dat je niets gedaan hebt en ga je overcompenseren. Met zo’n tool hou je daar beter zicht op.
 • Ga zeker tussendoor eens naar buiten. Een kleine wandeling of een halfuurtje op het terras doet wonderen voor de geest én voor je zenuwen.
 • Het is niet omdat je met het hele gezin thuis bent, dat je voortdurend met iedereen samen in dezelfde ruimte moet zijn. Zeker bij thuiswerken met je baby, peuter of kleuter kan afzondering wonderen doen. Op voorwaarde dat je partner die vindingrijke bengels in de gaten houdt, uiteraard.
 • Peuters willen de hele tijd nadoen wat hun ouder doet. Maak daar gebruik van! Steek samen de was in, laat je peuter helpen met het plooien en wegleggen van de was, leeg samen de vaatwas, … Kleuters kunnen zelfs nog iets meer huishoudtaakjes. Zo is dat huishouden toch al een beetje aan de kant.
 • Staat je kindje voor een belangrijke verandering? Voor de eerste keer groenten- of fruitpap, voor het eerst een middagdutje in eigen bed, voor het eerst boterhammen eten, slapen in een groot bed, potjestraining … Profiteer én geniet van het feit dat je thuis bent om het nu te doen.
 • Een weekmenu of zelfs een twee-wekenmenu opstellen en in het weekend mealpreppen, spaart je tijdens de week énorm veel tijd uit. Ga voor makkelijke recepten en vries in wat je niet langer dan enkele dagen kan bewaren in de koelkast. Zorg voor extra porties voor je kindje, zodat je dit niet nog eens apart moet klaarmaken.
 • Werk je met een baby in huis? Probeer dan ook eens je baby te dragen en staand enkele mails te beantwoorden.
 • Heb je een kleuter in huis, dan is een dagschema heel fijn om structuur te krijgen en je kindje duidelijk te maken wat er wanneer gedaan wordt. Op Pinterest vind je veel schema’s terug.
Bron : www.gezinsbond.be